Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Politechniki Łódzkiej opracowały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Rozwiązanie powstałe w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej zostało zgłoszone do ochrony patentowej.
Jak podkreślają autorki, obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji i marnotrawstwa żywności wciąż rośnie, dlatego tak istotne jest zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów. Opracowując nowe metody ich przetwarzania trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń.
– W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery. Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – dodaje dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka.
Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.
Pomysł opracowany przez zespół naukowy z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.