Kolendra to roślina o prozdrowotnych właściwościach, stosowana także w kuchni i kosmetyce. Z jej owoców uzyskuje się olejek, który ma właściwości lecznicze.
– Można go stosować jako środek rozkurczający lub pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. Przywraca też prawidłowe ruchy robaczkowe jelit, przez co m.in. łagodzi wzdęcia i odbudowuje naturalną florę w przewodzie pokarmowym – mówi Iwona Stanek, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu.
Kolendra ma ponadto bardzo ładny zapach. Wymieszana z innymi, suszonymi roślinami , tworzy nie tylko dekoracyjny zestaw np. w szklanym naczyniu, ale wydziela również miły aromat. Jest też doskonałą przyprawą do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka.
Można ją też dodawać do gulaszu, sosów i sałatek.
Kolendrę uprawia się już od ponad trzech tysięcy lat. Sięga do 120 cm wysokości. Ma dwa rodzaje liści. Dolne są podobne do liści pietruszki, a górne do kopru.