Na Ponidziu już widać symptomy wiosny. To grzyb czarka szkarłatna, który pojawia się w lesie zwiastując te porę roku.
Jak informuje Edyta Nowicka z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu kształtem przypomina miseczkę o średnicy od 2 do 5 cm. Wnętrze czarki jest intensywnie czerwone wręcz karminowe. Natomiast z zewnątrz grzybek jest w kolorze brudnobiałym pokryty drobnymi włoskami. To grzyb jadalny.
– Można je zbierać, pamiętając jednak by nie niszczyć miejsca w którym występują. W Polsce jest to gatunek rzadki. Znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów – mówi.
Edyta Nowicka twierdzi, że czarka ma różne zastosowania w kuchni.
– To specyficzny grzyb. Można go użyć jako ciekawy dodatek do sałatki, możemy go zamarynować. Jeżeli chcemy zachować kolor wystarczy dodać soli lub octu. Źródła podają, że czarka jedzona na surowo smakuje jak rzodkiewka – dodaje.
Grzyb posiada mikroelementy i witaminy. Ich wartość odżywcza jest niewielka, ale wzbogaca dietę w okresie, kiedy mamy problemy z odpornością, czy niedoborem witamin.
Czarka na Ponidziu występuje tylko w kilku miejscach. Można ją spotkać w wilgotnych lasach łęgowych w okolicach Młodzaw.
Rosną na leżących gałązkach i konarach zwłaszcza olchy.