sobota, 7 czerwca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Sukces KGW w Postronnej, burocorz doceniony [PRZEPIS]

Grażyna Szlęzak
2020-12-29 21:30
2 min. czytania
A A
Na zdjęciu (od lewej): Maria Lachtara -  sołtys Postronnej,  Marta Bieniek, Krystyna Skrzypczak i Joanna Orłowska - KGW Postronna / Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Koprzywnicy

Na zdjęciu (od lewej): Maria Lachtara - sołtys Postronnej, Marta Bieniek, Krystyna Skrzypczak i Joanna Orłowska - KGW Postronna / Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Koprzywnicy

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Burocorz przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Postronnej w gminie Koprzywnica został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie „Polska Wieś Smakuje”. Przyznano mu drugie miejsce w kategorii potraw jarskich.

Czytaj również

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

2025-06-07
Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

2025-06-07

Konkurs organizuje Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Jest adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich oraz rolników indywidualnych.

Burocorz to ciasto drożdżowe pieczone na bazie buraków cukrowych, których uprawa była dawniej bardzo popularna. W czasie wojny i po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin. Gospodynie wykorzystywały je także do pieczenia ciasta. Burocorz często był jedynym słodkim wypiekiem w okresie dzieciństwa.

Jak powiedziała Krystyna Skrzypczak, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej, burocorz piekła jej babcia i dobrze pamięta jego smak, chętnie jako dziecko jadała to ciasto z mlekiem. Placek jest specyficzny i nie każdemu smakuje, ale przepis jest bardzo prosty. Zdaniem przewodniczącej koła, warto wracać do starych przepisów, kontynuować tradycje kulinarne dziadków i przekazywać je kolejnym pokoleniom.

Sołtys Postronnej Maria Lachtara powiedziała, że nagroda w konkursie ogólnopolskim, to ogromne wyróżnienie dla miejscowego KGW. Przypomniała, że jest to już druga nagroda dla stowarzyszenia. We wrześniu panie wygrały XVIII Konkurs Kulinarny pn. „Nasze sandomierskie- kulinaria regionalne” organizowany przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Sukcesy motywują do dalszej pracy na rzecz lokalnej społeczności – dodała sołtys.

Na konkurs „Polska Wieś Smakuje” wpłynęło w sumie 330 przepisów kulinariów w 5 kategoriach. Za zajęcie drugiego miejsca gospodynie z Postronnej otrzymały nagrodę w wysokości 600 zł. Te pieniądze zostaną wykorzystane na zakup wyposażenia do bieżącej działalności.

Tradycyjny burocorz wyglądem przypomina chlebek albo podpłomyk. Kiedyś rwany był po kawałku i popijany świeżym mlekiem. Jest wpisany na listę produktów regionalnych.

Przepis na burocorza:

Składniki:
•1 średni burak cukrowy
•10 dkg drożdży
•1 kg maki [lub trochę mniej w zależności od wielkości buraka]
•Szczypta soli
•Szczypta cukru
•1 jajko
•Syrop z cukru
Trochę ciepłej wody, w niej rozpuścić łyżkę cukru.

Wykonanie:
Buraka obrać, pokroić na kilka kawałków i ugotować. Ostudzić i pokroić nożem na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę wysypać na stolnice, dodać szczyptę soli i cukru, jajko i buraka. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, aby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na 2 części posmarować na wierzchu syropem z cukru i upiec placki. W zależności od grubości ciasta piec od 50 min do 1 godziny bądź trochę dłużej.

Tagi: SANDOMIERZKoło Gospodyń Wiejskichkonkurs kulinarny

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik
ZDJĘCIA

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

2025-06-07
Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

2025-06-07
Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

2025-06-07
Festiwal winno-serowy w Sandomierzu przyciąga turystów
ZDJĘCIA

Festiwal winno-serowy w Sandomierzu przyciąga turystów

2025-06-07
Kompleks nowych budynków dla mieszkańców Gierlachowa
ZDJĘCIA

Kompleks nowych budynków dla mieszkańców Gierlachowa

2025-06-07
Wyruszył niezwykły rajd rowerowy
WIDEO

Wyruszył niezwykły rajd rowerowy

2025-06-07
Festiwal Wina i Sera

Festiwal Wina i Sera

2025-06-06
Senioralia w Sandomierzu

Senioralia w Sandomierzu

2025-06-06
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej

Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie

Tragedia na S7. W karambolu śmierć poniosła kierująca jednego z aut

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

Jak zapanować nad krnąbrnym pupilem? Radzili eksperci

Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

Festiwal winno-serowy w Sandomierzu przyciąga turystów

Kompleks nowych budynków dla mieszkańców Gierlachowa

W obecności rodziny wypowiedzieli najważniejsze słowa

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.