Krakowskie restauracje przygotowują śniadanie wielkanocne dla medyków, którzy w niedzielę muszą pełnić dyżury w szpitalach. W kuchniach trwa gotowanie.
Jak mówił Tomasz Gorzyński z „Rodzinnych restauracji”, kucharze przygotowali 1000 sztuk jajek w sosie tatarskim, 50 kilogramów sałatki jarzynowej, 50 kilogramów wielkanocnego pasztetu, ogromne ilości galaretki i sosu chrzanowego oraz mazurki i babki. Wszystko to zostanie podzielone na małe paczki i w niedzielę rano trafi do lekarskich i pielęgniarskich dyżurek.
– Wozimy posiłki od miesiąca do szpitali. Wydaliśmy ponad 3 tys. porcji. Jednak będą święta, niedziela. Nasi pracownicy będą w domach, ale służba zdrowia jest przy pacjentach. Stąd ta szybka akcja – mówi Tomasz Gorzyński.
Szybka akcja to 400 porcji świątecznego, wielkanocnego śniadania. Posiłki zostaną rozwiezione w niedzielę rano do krakowskich szpitali, m.in. Żeromskiego i Narutowicza.