Czy jedzenie w puszkach jest szkodliwe dla naszego zdrowia? Czy konieczna jest suplementacja? Potwierdzamy fakty i obalamy mity na temat odżywiania w czasie epidemii. Na nurtujące nas pytania odpowiada Marta Jędrzejczak, dietetyk z Mławy.
Jedzenie w puszkach przez miesiąc nie odbije się na naszym zdrowiu – jest to MIT.
– Puszki stanowią dodatek do naszej codziennej ekspozycji. Głównie chodzi tu o glin, czyli pierwiastek, który sie znajduje w tych puszkach. Ilość aluminium jaka przenika do jedzenia w puszce, uznawana jest za bezpieczną – wyjaśnia ekspert.
W tych trudnych czasach suplementacja jest niezbędna – jest to MIT.
– Zadaniem suplementów jest uzupełnienie niedoborów, ale nie zastąpią one prawidłowego i racjonalnego sposobu odżywiania. Musimy pamiętać, że bez odpowiednich badań laboratoryjnych nie stwierdzimy czego rzeczywiście nasz organizm potrzebuje. W przypadku stosowania kilku suplementów, może dojść do przedawkowania i wówczas pogorszymy sobie stan zdrowia – wyjaśnia ekspert.
Teraz, gdy więcej przybywamy w domu z powodu koronawirusa, potrzebujemy dwa razy więcej owoców – jest to MIT.
– We wszystkim należy zachować umiar. Jeżeli będziemy jedli dużo więcej owoców niż do tej pory, a mamy różnego typu schorzenia, możemy zwiększyć znacznie poziom cukru we krwi, co też nie będzie dla nas korzystne. Dwie lub trzy porcje owoców dziennie w zupełności wystarczą – wyjaśnia ekspert.
Gdy siedzimy w domu, bardzo łatwo przytyć, przekąski są niedopuszczalne – jest to MIT.
– Przekąski są jak najbardziej dopuszczalne, ponieważ zdrowe przekąski są uzupełnieniem diety. Zamiast porcji chipsów mogę zjeść porcję warzyw bądź owoców. Warto też pamiętać aby nasz wybór był świadomy. Wybierać takie przekąski, które nie tylko są pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Nie powinny być to przekąski pełne soli, cukru i tłuszczu, gdyż takie poskutkują na pewno wzrostem masy ciała – wyjaśnia ekspert.
Nie ma zdrowych przekąsek – jest to MIT.
– Zdrowe przekąski to takie, które wykonamy samodzielnie. Sorbety z owoców, koktajle, smoothie, ciasteczka owsiane, sałatki owocowe, orzechy, frytki z warzyw, soki warzywno owocowe – wyjaśnia ekspert.
Odporność organizmu da się wzmocnić odpowiednią dietą – jest to FAKT.
– Różnorodna zbilansowana dieta jest podstawą dobrze działającego układu odpornościowego. Układ immunologiczny potrzebuje szeregu witamin minerałów tłuszczów białek węglowodanów oraz wody by poprawnie funkcjonować. Dlatego odżywiaj się regularnie, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, jedz jak najwięcej warzyw, owoce w dwóch porcjach dziennie, spożywaj chudy nabiał, chude mięso, ryby, nasiona, orzechy – mówiła Jędrzejczak.
W związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem w Polsce ogłoszono stan epidemii. Do odwołania nie powinniśmy opuszczać domu z wyjątkiem sytuacji koniecznych: wyjścia do pracy, sklepu, apteki. Możemy wychodzić również na spacery, ale musimy unikać skupisk ludzi.