Kielecki Bank Żywności będzie pokazywał młodym ludziom, jak wiele jedzenia, zamiast na stoły potrzebujących trafia do śmietnika. Anna Mazur z organizacji informuje, że podczas warsztatów wolontariusze opowiadać będą również o wpływie marnowania jedzenia na nasze środowisko.
– Chcemy od najmłodszych lat szerzyć wiedzę na temat szanowania jedzenia i sposobów na ograniczanie jego marnowania. Dlatego w szkołach podstawowych będziemy prowadzić warsztaty na ten temat – mówi Anna Mazur.
Co roku, w naszym kraju do kosza trafia 9 mln ton artykułów spożywczych. – Oznacza to, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do śmietnika 235 kg. Na zakupy idziemy nieprzygotowani, bez listy produktów, które są nam potrzebne. Bardzo często kupujemy też na zapas. Tymczasem wyrzucając żywność, nie tylko ją marnujemy, ale także marnujemy pieniądze, za które ją kupiliśmy – dodała Anna Mazur.
Placówki, które chciałyby wziąć udział w projekcie „EkoMisja – nie marnuję” powinny się kontaktować z Kieleckim Bankiem Żywności. Program potrwa do końca roku szkolnego.