Degustacje, pokazy, warsztaty i porady kulinarne, a także występy artystyczne i akcje happeningowe w wykonaniu teatru ulicznego – to największe atrakcje „Świętomięsa Polskiego”, ogólnopolskiej imprezy promującej mięso i jego przetwory, która w weekend odbyła się w Kielcach.
Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu i pomysłodawca wydarzenia chwalił kielczan za ciepłe przyjęcie.
– Spotkaliśmy się z bardzo sympatycznym odbiorem. Jesteśmy po raz pierwszy w Kielcach, ale z pewnością nie po raz ostatni. Promujemy produkt polski, aby budować świadomość konsumencką – podkreślił.
Kielczanom święto mięsa bardzo się podobało, a zwłaszcza smaczne wyroby, których mogli spróbować.
– Można spróbować wyrobów konkretnych firm. Nie codziennie np. jest możliwość zjedzenia pieczonego prosiaka – mówili.
Podczas imprezy wręczona została nagroda Carnelius, przyznawaną przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przedstawicielom mediów za obiektywne prezentowanie problemów hodowli oraz produkcji mięsa i jego przetworów, a także roli mięsa w diecie człowieka.
Wyróżnienie trafiło do dziennikarki Radia Kielce Ewy Okońskiej. Wśród nominowanych do tego wyróżnienia byli także: Przemysław Predygier, dyrektor TVP 3 Kielce i Marzena Ślusarz z Echa Dnia. Ewa Okońska w swojej działalności dziennikarskiej zajmuje się m. in. problematyką rolną. Jest współprowadzącą codzienny poranny program Radia Kielce „Kwadrans dla rolników”.
„Świętomięs Polski” organizowany jest po raz dziewiąty. Wcześniej odbył się m.in. w Poznaniu, Gdańsku, Rzeszowie, Bydgoszczy i Łodzi. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, a współorganizatorem Izba Rzemieślników i Przedsiębiorców Kielcach. Nazwa „świętomięs” została stworzona specjalnie na tę okazję i odwołuje się do staropolskiego terminu „mięsopust”.