„Laur dobrego smaku” to nowa marka, którą zaczyna tworzyć Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Sandomierskiej. Produkty zgłaszane do konkursu będzie oceniać komisja. Muszą to być przetwory z owoców i warzyw pochodzących z Sandomierszczyzny.
– Konkurs ma zachęcić sadowników i rolników, aby przetwarzali u siebie, to w co obrodzą ich sady i pola – powiedział Mateusz Paciura, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Sandomierskiej.
Dodał, że teraz bardzo popularna jest turystyka kulinarna. Poprzez nową markę będzie większa szansa, aby zachęcić turystów do odwiedzania lokalnych gospodarstw, gdzie będą mogli nie tylko kupić przetwory, ale także zobaczyć jak są wykonywane.
Najważniejszym kryterium oceny będzie smak, dobra jakość wykorzystanych surowców. Premiowane też będą przetwory, które powstały w gospodarstwach ekologicznych.
Pierwszy konkurs o „Laur dobrego smaku” odbędzie się w długi czerwcowy weekend w Sandomierzu podczas Festiwalu Sera, Wina i Chleba.