„Ziemniak z charakterem” – to motto lekcji języka angielskiego, w której uczestniczyli dziś uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr II im. Jana Śniadeckiego w Kielcach. Lekcji nietypowej, bowiem jej główną atrakcją było gotowanie. Jak twierdzi Sange Sood, Brytyjczyk mieszkający w Kielcach, który prowadził zajęcia, jedzenie jest tematem uniwersalnym, poza tym on sam uwielbia gotować.
– Wierzę, że dzięki jedzeniu najłatwiej dotrzeć do drugiego człowieka. Przez żołądek do serca, jak mówimy w Anglii. Każdy kocha jedzenie, nieważne, czy uwielbia tylko jeść, czy też lubi je przygotowywać. Ludzie często rozmawiają o jedzeniu. Podczas zajęć skupię się na ziemniakach. Nie będzie mięsa – zapewniał Sange Sood.
Z takiej nietypowej formy nauki języka angielskiego najbardziej zadowoleni byli uczniowie „Śniadka”. Monika Kamela jest przekonana, że słówka i zwroty przekazywane w ten sposób są łatwiejsze do zapamiętania. – Na pewno przydadzą nam się, jeśli kiedyś pojedziemy za granicę i będziemy musieli na przykład kupić coś do jedzenia lub zamówić coś w restauracji. Poza tym to lekcja pokazująca język od strony praktycznej, a nie od strony książek i ćwiczeń twierdzi Monika Kamela.
Kulinarna lekcja języka angielskiego odbyła się w ramach projektu „Dwujęzyczne Świętokrzyskie” realizowanego przez Urząd Marszałkowski.