„Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa” – happening pod takim hasłem odbędzie się w kieleckiej Galerii Echo. Jego celem jest pokazanie, jak wiele produktów spożywczych trafia do kosza. W tym roku organizator akcji, czyli Kielecki Bank Żywności, zamierza także zwrócić uwagę na problem zbyt krótkich przerw obiadowych w szkołach.
Badania pokazują, że przerwa minimum 25- minutowa daje możliwość prawidłowego spożycia posiłku, ograniczenia marnowania żywności i pozytywnego wpływu na zdrowie dzieci i młodzieży.
Podczas happeningu uczniowie kieleckich szkół zaprezentują występy artystyczne, będzie także mowa o sposobach przeciwdziałania marnowaniu jedzenia oraz o roli banków żywności w tym zakresie.
Ponadto, na specjalnie zorganizowanym stoisku uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego częstować będą potrawami przygotowanymi z produktów, które są najczęściej marnowane w gospodarstwach domowych.
Jak wynika z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, co trzeci Polak przyznaje się, że wyrzuca żywność, a najczęściej wędlinę, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty oraz ziemniaki.
Happening „Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa” w Galerii Echo w Kielcach rozpocznie się o 15.00 i potrwa do 18.00.