Sandomierscy winiarze przystąpili do zbioru pierwszych dojrzałych odmian winorośli. Zdaniem dr Janusza Suszyny z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego, pomagającego w prowadzeniu Winnicy Dominikańskiej w Sandomierzu, w tym roku zbiory powinny być dobre.
Dotychczasowa pogoda wrześniowa sprzyjała kumulowaniu się cukru w owocach, co w przypadku winorośli jest najważniejsze. Dla późniejszych odmian teraz najgorsze byłoby wystąpienie długotrwałych opadów, które bezpowrotnie obniżyłyby poziom cukru w winogronach – dodał dr Suszyna.
W powiecie sandomierskim działa obecnie ok. 20 winnic, z których 4 mają koncesję na sprzedaż własnych win. Uprawie tych owoców sprzyjają żyzne lessowe gleby i nasłonecznione stoki. Tradycje uprawy winorośli sięgają na tym terenie XII wieku.
Główne zbiory winorośli odbywać się będą na początku października.