Ponad 13 tys. pierogów zostało przygotowanych na V Święto Pieroga Świętokrzyskiego, które odbyło się na terenie Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy.
Jury konkursowe za najlepsze uznało pierogi z farszem z kapusty i mięsa przygotowane przez Koło Gospodyń z Bobrzy. Wioletta Podstawka i Aleksandra Buchcic powiedziały, że najważniejszą przyprawą jest włożone serce. W sumie panie przygotowały około 5 tysięcy tych specjałów.
Wójt gminy Zdzisław Wrzałka podkreślił, że święto pieroga ma krótką tradycję, ale już cieszy się ogromną popularnością wśród mieszkańców regionu. Zapowiedział kolejne edycje imprezy.
Poseł PiS Krzysztof Lipiec wyraził nadzieję, że panie szykujące potrawy swoją wiedzę przekazują młodszym koleżankom, które takie specjały powinny szykować w domu a nie kupować w sklepie.
Podczas święta można było skosztować pierogi z przeróżnym farszem: rybnym, wigilijne, z kaszanką, śliwkami i bananami. Posłowi do Parlamentu Europejskiego Bogdanowi Wencie najbardziej do gustu przypadły te z owocami.
W tegorocznym konkursie na najsmaczniejsze pierogi wystartowało 13 zespołów reprezentujących koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i stowarzyszenia.