Zupa przygotowana przez Stowarzyszenie Ziemi Świętokrzyskiej „Warkocz” z Krajna wygrała tegoroczny konkurs na najlepszą świętokrzyską zalewajkę. W tym roku o ten tytuł walczyło 25 zespołów z 11 gmin. W szranki stanęły m.in. „AleBabki”, zespół „Bobrzanki” oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Łomniczanki”, „Dąbrowianki”, „Kopcowianki”, „Radlinianki” oraz „Kreatywne Bilczanki”.
Jury przy wyborze najlepszej zalewajki brało pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także dobór i ilość wykorzystanych składników, czas przygotowania oraz wygląd zupy.
Jak przyznała szefowa kuchni Stowarzyszenia Ziemi Świętokrzyskiej „Warkocz” Małgorzata Stępnik, sekretem ich zalewajki jest zaczyn. Wodę do jego przygotowania panie pozyskują ze źródełka świętego Franciszka. Do tego dodają wędzonkę, gęsinę hodowaną przez mieszkańców Krajna oraz grzyby, śmietanę wiejską, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz.
Podczas święta zalewajki, które odbyło się w Hucie Szklanej można było nie tylko zapytać o przepisy na tę zupę, ale także jej spróbować. Swoją autorską zalewajkę przygotowała finalistka popularnego telewizyjnego programu kulinarnego Klaudia Budny z Olsztyna. Jak nam powiedziała, zalewajka kojarzy jej się ze smakami dzieciństwa, z dziadkami. Poza tym, to zupa smaczna i zdrowa, dodała Klaudia Budny.
Drugie miejsce w konkursie na najsmaczniejszą świętokrzyską zalewajkę zajęła zupa przygotowana przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Łomniczanki”, a trzecie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wola Jachowa”.
Święto Świętokrzyskiej Zalewajki w Hucie Szklanej odbyło się po raz szósty.