Łebski salceson, szczupak pomykowski, chleb gryczany czy prozole sodzioki – to produkty, które zaprezentowane zostaną na 16. Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W finale konkursu znalazły się 52 produkty powstałe na bazie miejscowego rolnictwa i dawnych receptur, przechowywanych z pokolenia na pokolenie przez świętokrzyskie gospodynie. Oceniane będą produkty pochodzenie zwierzęcego i roślinnego, a także napoje z coraz bardziej popularnymi nalewkami – informuje Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konkurs odbędzie się na parkingu hurtowni przy ul. Transportowców w Kielcach. Powstaje tam specjalne stoisko, na którym w przyszłości dostępne będą produkty regionalne. Wynika to z ogromnego zainteresowania tą żywnością – zauważa Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
Imprezie, która rozpocznie się o 11.00 towarzyszyć będzie kiermasz żywności spod znaku Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Będą również stoiska z rękodziełem oraz występy zespołów ludowych, laureatów Buskich Spotkań z Folklorem.