W Sandomierzu rozpoczął się dzisiaj festiwal „Czas dobrego sera”. Na licznych stoiskach w Rynku Starego Miasta można degustować i kupić różne gatunki serów polskich i zagranicznych. Wśród wystawców są m.in. producenci z Włoch, Francji, Litwy, Szwajcarii i Anglii.
Celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa i jego promowanie, a także pokazanie konsumentom różnorodności produktów wykonanych z mleka. Jak powiedział burmistrz Marek Bronkowski, impreza odbywająca się w Sandomierzu po raz szósty ma już swoje duże grono odbiorców, do których dołączają kolejni. Dodał, że wydarzenie jest okazją do promowania miasta.
Oprócz serowarów do Sandomierza przyjechali również winiarze ze swoimi produktami oraz przedstawiciele różnych browarów. Co dwie godziny w jednej z sandomierskich restauracji odbywają się tzw. Laboratoria smaku, czyli degustacje z serami w roli głównej. Zaplanowano ponadto pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza. Podczas festiwalu komisja konkursowa dokona oceny serów, zgłoszonych do miana najlepszego. Wyniki ogłoszone będą w niedzielę o godzinie 16.30.