W Skotnikach koło Sandomierza odbędzie się Biesiada z Kuroniem. Podczas pikniku znany kucharz Jakub Kuroń serwować będzie mieszkańcom i gościom swoją zupę, porowo-jabłkową z niespodzianką. Będą też inne potrawy, przygotowane przez mieszkańców m.in. karkówka oraz pierogi.
Biesiada z Kuroniem zakończyła w Skotnikach w gminie Samborzec dwudniowe warsztaty kulinarne i konkursy zorganizowane w ramach projektu pn. „Słodko -kwaśne jabłko skotnickie”. Jak powiedziała Anna Rzepka, prezes Stowarzyszenia Nasze Skotniki, celem projektu jest przypomnienie o dawnych tradycjach związanych z uprawą jabłoni i wykorzystywaniem owoców w codziennej kuchni. W Skotnikach już w XVIII wieku prowadzone były sady jabłoniowe, a teraz 3/4 mieszkańców utrzymuje się z sadownictwa.
Na biesiadę skotnicką znany kucharz Jakub Kuroń przygotował ponad 20 litrów zupy porowo- jabłkowej, którą częstował wszystkich chętnych. Zachęcał do eksperymentowania w kuchni, poszukiwania nowych smaków, bo tylko wtedy można poszerzyć repertuar dań.
Mieszkańcy Skotnik brali udział w konkursie na najlepsze ciasto i potrawę rodzinną .W ramach projektu powstanie książka z przepisami na dania z jabłek a także film, w którym będą wypowiedzi mieszkańców o dawnych tradycjach, obrzędach i historii tego terenu.