Kilkadziesiąt osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych Jakuba Kuronia, które zorganizowało Stowarzyszenie Nasze Skotniki w gminie Samborzec. Zajęcia były częścią projektu, dzięki któremu ma powstać zbiór dawnych przepisów na potrawy z jabłek.
W trakcie warsztatów przyrządzano naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i orzechami oraz zupę dyniową z dodatkiem jabłek. Mieszkanki Skotnik podkreślały, że to cenne wydarzenie, ponieważ mogą nauczyć się czegoś nowego i popracować w grupie.
Jakub Kuroń stwierdził, że jest pod dużym wrażeniem aktywności pań i ich zainteresowania warsztatami. Dodał, że podczas rozmów z nimi sam poznał nowe sposoby wykorzystania jabłek, np. jako bazy do zapieczenia wątróbki.
Warsztaty kulinarne z Jakubem Kuroniem kontynuowane będą jutro, a zakończą się biesiadą skotnicką.