Kilkanaście osób wzięło udział w warsztatach pieczenia pierników w Instytucie Designu w Kielcach. Z piernikowej masy powstały kamienice, świętokrzyski jeleń z podwójnym krzyżem w porożu, a zdecydowana większość pierników przybrała kształt dworca PKS i Pałacu Biskupów Krakowskich. Upieczone i udekorowane pachnące korzennymi przyprawami ciastka trafiły na wystawę.
„Z 10 kg mąki, 80. jajek i innych składników przygotowaliśmy ciasto. Każdy otrzymał jego sporą porcję, do tego wałek i szablon pomocny do uzyskania pożądanego kształtu. Reszta już należała do uczestników” – powiedziała prowadząca warsztaty plastyk Joanna Biskup-Brykczyńska.
Do przygotowania pierników zgłosiły się nie tylko panie. Także panowie postanowili stworzyć własne świąteczne ciastka ozdobione landrynkami, kokosowymi wiórkami i kolorowym lukrem. „Mam nadzieję, że będzie to nowe doświadczenie kulinarne. Na szczęście nie jestem jedynym mężczyzną w tym gronie. Przygotowuję piernik w kształcie kieleckiego dworca PKS – ten charakterystyczny spodek jest chyba najlepszy dla początkującego jak ja” – tłumaczył jeden z uczestników warsztatów.
Na zakończenie została otwarta wystawa pierników połączona z ich degustacją. Pachnące prace można będzie oglądać w Instytucie Designu w Kielcach do końca roku. Część z nich trafi na licytację, z której dochód zostanie przeznaczony na cele charytatywne.