„Skręcaniec żołądkowy”, przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” z Korytnicy zajął I miejsce w konkursie „Przez żołądek do serca”. W zorganizowanej po raz drugi przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego rywalizacji wzięły udział 34 potrawy regionalne, przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne z powiatu kieleckiego.
Najważniejszym składnikiem nagrodzonej potrawy są żołądki gęsie. Hodowla od lat jest popularna w Korytnicy, a skręcaniec żołądkowy, który można jeść i na zimno, i na gorąco, przyrządzało się kiedyś na wyjątkowe okazje- wyjaśnia Anna Bujna.
II miejsce w konkursie zajęły „Żołądki w kapuście pieczarskiej”, przygotowane przez Zespół Obrzędowy „Kowalanki”, a na III miejsce – zdaniem jurorów zasłużyły „Żołądki w żołądku”, których autorkami są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Sukowianki znad Lubrzanki”.
II Konkurs kulinarny „Przez Żołądek do serca” odbył się w Bielinach jako impreza towarzysząca Dożynkom Powiatu Kieleckiego.