Salceson bęczkowski, ser kozi, powidła ze śliwki węgierki, i jagodzianka z Wólki – te m.in. produkty zwyciężyły w tegorocznym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”. W kategorii „Ryby” nagrodzono karpia wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego Henryka Dziuby w Zawidzy w gminie Łoniów. Współpracujący z gospodarstwem Krzysztof Kucwaj z Domu Kultury w Łoniowie mówi, że ważny przy wędzeniu ryb jest rodzaj drzewa – suchy dąb i mokra olcha. Istotne jest również całodobowe moczenie ryby przed wędzeniem w solance.
W kategorii napojów alkoholowych nagrodę otrzymało wino półwytrawne Mateusza Paciury z Winnicy „Nad Jarem” koło Sandomierza. Jego wino półsłodkie otrzymało również nagrodę w ubiegłym roku.
Zdaniem Jarosława Mostowskiego, dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach ogromnym sukcesem prowadzonego od 15 lat konkursu jest udział wielu tradycyjnych produktów. Co roku przedsięwzięcie gromadzi około 50 produktów, a wymogi są duże. Produkty muszą mieć swoją historię i mają być wykonane z surowców naturalnych i regionalnych.
Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Urząd Marszałkowski, Świętokrzyski Ośrodek doradztwa Rolniczego i Wojewódzki Dom Kultury.