Kolejny już raz w Grand Hotelu w Kielcach odbędzie się kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Od godz, 9.00, przez cztery godziny, można będzie dziś degustować i zakupić tradycyjne wędliny, pieczywo, twarogi i soki.
Na straganach pojawią się wędliny ze Staropolskiej Garmażerki, pieczywo na zakwasie z Piekarni Bodzentyńskiej w Kielcach, pieczywo orkiszowe z Gospodarstwa Ekologicznego Korab, dżemy i konfitury w różnych smakach z Przetwórni Owoców Sad Danków z Dankowa Dużego oraz sok z ekologicznej Borówki Wysokiej przygotowany przez Gospodarstwo Ekologiczne Zagroda Królów.
Poza tym zaprezentowane zostaną ekologiczne warzywa. Ofertę uzupełnią naturalnie tłoczone soki z jabłek z Sadu Sandomierskiego w Sandomierzu, sery kozie i nabiał z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej oraz woda mineralna z Buska-Zdroju.
Dodatkową atrakcją będzie kulinarny pokaz przygotowania pierogów z kaszą jaglaną gierczycką i buncokiem strzałkowskim w wykonaniu szefa Kuchni Best Western Grand Hotelu – Rafała Korusa.