„Śliwkowa Rozkosz”, „Dereniówka”, „ Kwiecień Paprykowy” i „Opieńki w Sosie Pomidorowym” – to zwycięzcy II edycji konkursu „Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia”. W konkursie wystartowało 60 przetworów, przygotowanych przez członkinie działających w Świętokrzyskiem kół gospodyń wiejskich.
Ideą przedsięwzięcia jest popularyzacja domowych przetworów, zarówno znanych dawniej, według starych receptur, jak i najnowszych, wykorzystujących warzywa i owoce oraz przyprawy wcześniej nie znane w polskiej kuchni.
Jeden z nagrodzonych przetworów – „Śliwkowa Rozkosz” czyli powidła z czekoladą pochodzi ze spiżarni Doroty Blachy z Koła Gospodyń Wiejskich z Kozubowi w gminie Pińczów.
Na konkursie pojawiły się też świeże grzyby. Dorodne podgrzbki znalazła dziś rano w lesie Agata Rak z Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” z Korytnicy w gminie Szydłów. Autorka przetworu pod nazwą „Podgrzybki w Czerwonej Glazurze” postanowiła znalezione dziś grzyby wykorzystać jako dekorację.
Organizator przedsięwzięcia -Terenowa Agencja Rynku Rolnego zapowiada, że kolejny III konkurs „Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia odbędzie się jesienią przyszłego roku.