Sandomierz ma wrócić do winiarskich tradycji. Może się tak stać, dzięki projektowi, realizowanemu przez Towarzystwo Naukowe Sandomierskie. Zakłada on organizowanie szkoleń i pokazów dla uczniów, studentów, producentów oraz osób zainteresowanych uprawą winorośli.
Podstawą wszystkich działań jest Winnica św. Jakuba, funkcjonująca przy klasztorze Ojców Dominikanów, gdzie działa centrum edukacyjne projektu.
Dr Janusz Suszyna podkreśla, że to właśnie dominikanie byli prekursorami uprawy winogron na tym terenie. Sprowadzili je z południa Europy, już w XIII wieku. Z owoców produkowali wino do celów liturgicznych. Zdobyło ono tak duże uznanie, że zakonnicy uzyskali pozwolenie od książąt pomorskich na dystrybucję w Europie jako wina mszalnego. Po ochłodzeniu klimatu, winorośl nie przetrwała.
Obecnie wykorzystuje się odmiany mieszane, które przy specyficznym klimacie Sandomierszczyzny, na słonecznych stokach – bardzo dobrze się sprawdzają. Pomysłodawcy projektu chcą opracować i wydrukować dwie wersje etykiet dla wina czerwonego i białego, które nawiązując do tradycji zakonu Dominikanów będą promować walory Sandomierza i okolic.
Projekt Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego jest współfinansowany z funduszy szwajcarskich.