Nalewka lipowa odpędza przeziębienia, katary, roznosi aromat lata. Przepis podaje Ewa Konopka
Będziemy potrzebować 40 dkg kwiatu lipowego, zbieranego najlepiej z dala od miasta, by kwiaty nie były zanieczyszczone.
Przekładamy w słoju, najlepiej w glinianym garnku (by nie dochodziło światło), przekładamy plasterkami cytryn bez pestek. Zagotowujemy syrop składający się z kg cukru na 1 litr wody. Po ostudzeniu zalać kwiaty w gliniaku, przykryć ściereczką, dostawić w ciepłe miejsce na 10 dni.
Co dwa dni przemieszać drewnianą łyżką. Gdy zacznie lekko fermentować, należy zlać do słoja lub butelek, dodać 400ml spirytusu, odstawić w chłodne miejsce. Można dodać jeszcze soku z cytryny, limonki, pomarańczy, kompnując smak.
Można dosłodzić miodem. Nalewka powinna odstać kilka tygodni, następnie należy ją zlać przecedzając porzez gazę, gotowa do spożycia jest po co najmniej 6 miesiącach.