6 nowych członków przyjęto do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. W Hotelu „Dwór Dwikozy”, koło Sandomierza odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów. Obecnie, w sieci jest 68 podmiotów. To m.in. piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, firmy związane z rolnictwem, restauracje, spółdzielnie, fundacje i stowarzyszenia.
Sieć ma promować lokalne artykuły spożywcze oraz żywność, opartą na naturalnych składnikach – powiedziała Barbara Kubiecka – Wender z Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach. Jej członkowie mogą posługiwać się specjalnym znakiem, dzięki któremu produkty są łatwiej rozpoznawalne przez klientów.
Nowymi członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są: Piekarnia „Dobrowolski” z Kielc, Specjalistyczne Przedsiębiorstwo Ogrodnicze „Twój Ogród” ze Starachowic, Winnica Płochockich z Daromina, w gminie Wilczyce, Pasieka Rodzinna „Prawdziwe Miody” z Kazimierzy Wielkiej, Hotel „Dwór Dwikozy” i Fundacja „Domy Wspólnoty Chleb Życia”.
Podczas dzisiejszego spotkania, wręczono również 4 Laury Tradycji, za wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Znalazło się na niej: masło chmielnickie, burocorz bogoryjski, udziec dworski z Kunowa i pasztetowa radoszycka.
Spis produktów tradycyjnych naszego regionu liczy 58 niepowtarzalnych smakołyków, opartych na tradycyjnych recepturach i składnikach pochodzących z Ziemi Świętokrzyskiej.
Grażyna Szlęzak-Wójcik