Ponad 30 tysięcy uczniów świętokrzyskich szkół podstawowych będzie dostawać świeże owoce i warzywa. Jest to możliwe, dzięki programowi „Owoce w szkole”, realizowanemu przez Agencję Rynku Rolnego.
Zastępca dyrektora kieleckiego oddziału tej instytucji Wilhelm Wajda informuje, że dzieci mogą liczyć na jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki oraz soki. Przez 10 tygodni, uczniowie dostaną po 23 porcje zdrowej żywności. Jak dodaje Wilhelm Wajda, w ciągu 4 lat realizacji programu, liczba szkół biorących w nim udział stale rośnie. W 2009 roku owoce i warzywa w szkole spożywało ponad 1000 uczniów, a w ubiegłym roku blisko 30 tysięcy dzieci.
Uczniowie będą też brali udział w warsztatach edukacyjnych, promujących zdrowe nawyki żywieniowe oraz informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw.
Iwona Murawska












