Dwa tysiące złotych – to ostateczna cena, jaką uzyskaliśmy za świąteczne drzewko, ufundowane w naszej radiowej akcji „Choinka pod choinkę” przez Roberta Makłowicza – historyka, dziennikarza, autora wielu książek kulinarnych i audycji telewizyjnych o tej tematyce. Tę kwotę przekazał rektor Politechniki Świętokrzyskiej, profesor Stanisław Adamczak. Bombki, autorstwa Lucyny Gozdek trafią do pani Agnieszki, która zaoferowała za nie 510 złotych.
W finale licytacji choinka osiągnęła wartość tysiąca złotych. Profesor Stanisław Adamczak, zawiedziony faktem, że nikt nie podbijał tej sumy zdecydował, że ostatecznie podwoi stawkę i zaoferował dwa tysiące złotych. Rektor Politechniki podkreślił, że cel naszej akcji – stypendia dla uzdolnionej młodzieży – jest bardzo szczytny, dlatego jeszcze raz zachęca ludzi dobrej woli do uczestnictwa w licytacji choinek.
Fundator choinki – Robert Makłowicz to rodowity krakowianin, historyk, wyśmienity dziennikarz i krytyk
kulinarny. Pan Robert znany jest także jako autor wielu książek
kulinarnych i audycji telewizyjnych.
Przez ponad 10 lat pracował jako publicysta w „Gazecie Wyborczej”.
Współpracował także z tygodnikami „Wprost”, „Newsweek Polska” oraz z „Przekrojem”. Największą popularność zdobył pod koniec lat 90-tych,
kiedy to został gospodarzem popularnego niedzielnego cyklu reportaży
zatytułowanego „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2008 roku w 2
programie Telewizji Polskiej ukazuje się program telewizyjny „Makłowicz w podróży”.
Robert Makłowicz ma na swoim koncie także kilka książek. Wśród nich
między innymi „C.K Kuchnię” z 1995 roku, „Fuzję smaków” z 2007 r. oraz „Cafe Museum”. Za tę ostatnią pozycję ,która na rynku pojawiła się 20
października 2010 roku – Robert Makłowicz otrzymał Nagrodę Literacką – Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej.
Pan Robert pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich,
ormiańskich, węgierskich i austriackich. Zarówno w swoich książkach jak i
programach telewizyjnych zawsze przekazuje wiele niezwykle ciekawych
informacji, nie tylko tych kulinarnych ale także historycznych.
Na naszą tegoroczną jubileuszową akcję „Choinka pod choinkę” Robert Makłowicz ofiarował drzewko niezwykłe. Jest to niewielkich
rozmiarów żywa choinka. Można o niej śmiało powiedzieć: filigranowa,
smakowita, pachnąca cynamonem i pomarańczami. Dodatkowego uroku
przysparzają jej ozdoby przygotowane przez pana Roberta. Są to zabawne
figurki kaczuszek, zajączków, ludzików, szyszek i gwiazdeczek wykonanych
z ciasta pierogowego. Mamy nadzieję, że drzewko świąteczne podarowane przez Roberta
Makłowicza osiągnie cenę, która pozwoli naszym stypendystom realizować
ich piękne marzenia.
Jak mówi Robert Makłowicz „w garnku trzeba dobrze zamieszać, tak jak w
życiu” i na takie zamieszanie liczymy podczas licytacji.
Magdalena Sitek
Ewa Golińska