Dżem borówkowo – gruszkowy, ogórkowe koreczki z papryką chili, nalewka wiśniowa „Miłosna” oraz bigos z kozaków – to przetwory, nagrodzone w I konkursie „Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia”. Konkurs dla kół gospodyń wiejskich z naszego regionu odbył się w Galerii Echo w Kielcach. Jego celem była promocja świętokrzyskiej żywności – informuje dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, Maciej Giermasiński.
Ważne jest – dodaje – że te produkty są dostępne przez całą zimę i urozmaicają, a także wzbogacają jadłospis. Konkurs pokazuje także, jak wiele jest sposobów przyrządzania różnych domowych smakołyków.
Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Broniszewie w gminie Kazimierza Wielka, Jolanta Pietrzyk, której smalec z pieczarkami zajął w konkursie III miejsce, mówi, że wszystkie receptury na przetwory są sprawdzone przez pokolenia smakoszy. Panie przygotowują przetwory na podstawie przepisów babć i mam. O nagrody w 4 kategoriach walczyło 55 świętokrzyskich przetworów.
Ewa Okońska