Elżbieta Osman, właścicielka Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy” w miejscowości Brody w gminie Pierzchnica zwyciężyła w konkursie „Smaki gęsiny” na najlepszą potrawę tradycyjną regionu świętokrzyskiego pod hasłem „Na Świętego Marcina najlepsza gęsina”.
Konkurs odbył się po raz pierwszy w Chmielniku, gdzie tradycje kulinarne związane z gęsią sięgają czasów przedwojennych. Laureatka I miejsca zaprezentowała roladę z gęsi i pasztet z gęsich wątróbek.
Jednym z organizatorów konkursu jest zarejestrowane niedawno stowarzyszenie „Gęś Kielecka z Tradycjami”. Prezes stowarzyszenia Gabriela Król uważa, że konkurs przyczyni się do popularyzacji hodowli tych ptaków w naszym regionie. Gęsina jest mięsem smacznym i zdrowym – podkreśla Gabriela Król.
Choć Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to na statystycznego Polaka przypada 17 gramów spożytego mięsa rocznie. Prawie cała polska produkcja trafia na rynek niemiecki.
Ewa Okońska