Masło chmielnickie otrzymało Perłę 2012- prestiżową nagrodę, w ogólnopolskim konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Wręczenie wyróżnień odbyło się dziś podczas targów Polagra Food w Poznaniu.
Wyrób Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku został nominowany do tej nagrody w czerwcu podczas wojewódzkiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo- smaki regionów”.
Prezes spółdzielni Jacek Bracichowicz informuje, że produkowane tam masło, jako jedyne w naszym regionie i jedno z niewielu w kraju, wyrabiane jest metodą tradycyjną. Jego produkcja trwa dwa dni.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska powstała w 1925 roku i od razu jej specjalnością było masło, wożone furmankami do odbiorców w Kielcach- wspomina prezes Jacek Bracichowicz.
Masło chmielnickie posiada też certyfikat „Jakość- Tradycja”, przyznany przez polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kilka dni temu został pozytywnie zaopiniowany i przesłany do dalszej analizy wniosek o wpisanie masła chmielnickiego na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ewa Okońska