Dziś w skansenie w Tokarni odbędzie się święto chleba. Podczas festynu zaprezentują się piekarze i cukiernicy, którzy będą wypiekać chleb tradycyjnymi metodami. Wcześniej jednak mąkę na wypieki przemieli wiatrak, który znajduje się w Muzeum Wsi Kieleckiej.
Jak mówi rzecznik muzeum Beata Ryń udział w prezentacji zgłosiło wielu piekarzy i cukierników oraz osób związanych z siecią dziedzictwa kulinarnego świętokrzyskiego, chcących pokazać swoje umiejętności i zachęcić do spróbowania wypieków.
Imprezie towarzyszyć będą inscenizacje: młócenia zboża cepami, mielenia w żarnach, czy wypieku podpłomyków.
Zwiedzający obejrzą także wystawę zabytkowych maszyn rolniczych: młocarni, żniwiarek konnych czy sieczkarni. W czasie festynu swoje walory będzie prezentować gmina Morawica, a na scenie wystąpią zespoły ludowe i Genowefa Pigwa. Początek o 12.00
Marek Orkisz