Przy temperaturze powyżej 30 stopni Celsjusza powinniśmy pić dużo płynów. Woda jest niezbędna do przeżycia, ale także doskonale uzupełnia niedobór minerałów w naszej codziennej diecie. Jak tłumaczy dietetyk Agnieszka Kamińska – jeśli pijemy wodę z kranu, powinniśmy ją najpierw przefiltrować, by nie mieć problemów z nerkami.
Natomiast smakowe wody mineralne zawierają szkodliwy cukier, dlatego specjaliści ich nie polecają. Smak wodzie można nadać wciskając sok z owoców – podpowiada Agnieszka Kamińska.
Do czytania etykiet, informujących o zawartości minerałów zachęca Mariusz Burchart – Świętokrzyski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej. Potwierdza on także to, co mówią dietetycy, że należy pić wodę z wysoką zawartością magnezu i wapnia. Składniki te dobrze wpływają na zdrowie.
Codziennie nasz organizm potrzebuje około 100 mg magnezu i co najmniej 200 mg wapnia. Można je łatwo uzupełnić, pijąc wodę mineralną o zawartości od 50 do 100 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia w jednym litrze. Jednak nie wszystkie wody na rynku posiadają te składniki w odpowiednich ilościach. Informacje o składzie mineralnym wody powinny być umieszczone na etykietach.
Paweł Klepka