Pierwsze Święto Chleba odbyło się w miejscowości Sędek, w gminie Łagów. Podczas festynu skosztować można było świeżego chleba oraz różnych rodzajów miodów z gospodarstwa pasiecznego z Łagowa. Jak twierdzi Beata Łaskawska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sędku, wypiek chleba, to wcale niełatwa sztuka.
Najpierw trzeba przygotować zakwas oraz rozczyn i dopiero z połączenia
tych dwóch składników można zacząć formować bochen chleba. Jego
pieczenie trwa około dwóch godzin, natomiast przygotowanie zaczynu
zajmuje aż pół doby.
Podczas Święta Chleba w Sędku nie brakowało również licznych występów grup
folklorystycznych. Na scenie zaśpiewał m. in. zespół ludowy „Chełmowianki”. Jak powiedziała Radiu Kielce Wioletta Krzyżankowska z
Koła Gospodyń Wiejskich, przy którym działa zespół, grupa istnieje
zaledwie półtora roku, ale ma już bogaty repertuar. Swoje możliwości
wokalne zaprezentował także młodzieżowy zespół ludowy „Zbelutczanie”.
Natomiast na zakończenie festynu, który odbył się w ramach Powiatowego
Minifestiwalu Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Łagów, zaplanowano zabawę
taneczną z zespołem „Millenium”.
Iwona Murawska