60 osób wzięło udział w konkursie kulinarnym, zorganizowanym podczas Festiwalu Pierogów w Wysokach Średnich, w gminie Bogoria. Impreza, z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. Panie przygotowały pierogi na różne sposoby.
Najpopularniejsze były te z mięsem, kapustą i grzybami oraz na słodko z różnymi owocami, były też pierogi z budyniem. Zwyciężczynią konkursu kulinarnego została Krystyna Chudy.
Oprócz pierogów, można było również degustować inne potrawy regionalne, przygotowane przez stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich z gminy. Na stołach dominowały naturalne, ekologiczne produkty np. biały ser, masło, konfitury, były swojskie wędliny, bigos, smażono też placki ziemniaczane. Odbywały się też warsztaty kulinarne.
Mieszkańcy oraz liczni goście, którzy odwiedzili Festiwal Pierogów w Wysokach Średnich chwalili imprezę, która- jak podkreślali- kultywuje dawne tradycje kulinarne.
Grażyna Szlęzak- Wójcik