Kalarepiok jaglany Krystyny Wilk z gminy Chęciny, to najsmaczniejsza potrawa powiatu kieleckiego 2012 roku. Nad zalewem w Kaniowie w gminie Zagnańsk o ten tytuł rywalizowały aż 24 dania, przygotowane przez panie z zespołów, reprezentujących 15 gmin powiatu kieleckiego.
Jak powiedziała Radiu Kielce laureatka konkursu, kalarepiok jaglany, czyli faszerowana kalarepa, to doskonałe danie na lato. Jest mało kaloryczne, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Drugie miejsce zajęła dziadajka z zorciko przygotowana przez zespół ludowy Jaworzanki, natomiast miejsce trzecie przypadło kalmukom babuni, przyrządzonym przez panie z koła gospodyń wiejskich Rykoszyn.
Przewodniczący jury Mirosław Ciołak, szef kuchni w jednym z kieleckich hoteli podkreślił, że wybór potrawy nie był łatwy. Dlatego przy kosztowaniu poszczególnych dań komisja brała pod uwagę m.in. walory smakowe, estetykę i formę podania oraz recepturę.
Wyróżnienie otrzymała kapusta z kaszą, przyrządzona przez Grażynę Kręcisz z Koła Gospodyń Wiejskich z Szyszczyc, w gminie Chmielnik. Przepisy wszystkich potraw, które brały udział w konkursie, zamieszczone zostaną w wydawnictwie, przygotowanym przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.
Iwona Murawska