Sery świeże, dojrzewające, z dodatkami i bez nich, twarogi i oscypki można degustować i nabyć w trakcie festiwalu ”Czas dobrego sera”, który odbywa się na Starówce w Sandomierzu. Wszystkie produkty pochodzą od polskich producentów. Podczas imprezy specjaliści mówią o tajnikach produkcji sera.
W piwnicach Ratusza prowadzone są tzw. laboratoria smaków, gdzie Gieno Mientkiewicz, odkrywca i promotor serów zagrodowych opowiada publiczności o sposobach łączenia serów z różnymi dodatkami.
Na płycie Rynku jest około 30 stoisk, także z wybornymi winami oraz piwami. Impreza bardzo podoba się sandomierzanom i turystom, którzy chwalą różnorodność serów.
Wystawcy przyjechali z różnych zakątków Polski. Bardzo chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami z produkcji. Zdzisław Dopierała prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Skaryszewach koło Gdańska powiedział nam, że w serach dojrzewających, czyli mających powyżej 3 miesięcy, zachodzą istotne zmiany składu. Białka i tłuszcze, czyli podstawowe składniki zmieniają właściwości w taki sposób, że stają się bardziej przyswajalne przez organizm ludzki, dzięki czemu są też dietetyczne. Festiwal „Czas dobrego sera” potrwa do niedzieli.
Grażyna Szlęzak-Wójcik