Ponad sto serów z niemal każdego zakątka Polski zaprezentują dzisiaj w Sandomierzu serowarzy. Prowadzona będzie degustacja oraz sprzedaż nie tylko serów dojrzewających, także rekomendowanych win oraz niepasteryzowanego piwa. To niektóre atrakcje II Ogólnopolskiego Festiwalu pn. „Czas dobrego sera”.
W Rynku Starego Miasta odbywać się będą również pokazy wytwarzania twarogu, oscypka, czy mozarelli. W piwnicach Ratusza prowadzone będą tzw. laboratoria smaków. Gieno Mientkiewicz, odkrywca i promotor serów zagrodowych prezentować będzie sposoby łączenia serów z różnymi dodatkami jak np. świeżymi i suszonymi owocami, konfiturami , czy gorzką czekoladą.
W Bursztynowej Komnacie Sera specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa udzielać będą rad oraz zaprezentują sprzęt i materiały do produkcji serów. Podczas trwania imprezy można będzie złożyć wizytę w zagrodzie z żywymi zwierzętami dającymi mleko. Zaplanowano również zabawy i konkursy z nagrodami. W kinie Starówka odbywać się będą projekcje filmów dotyczących kulinariów. Festiwal sera potrwa do niedzieli.
Grażyna Szlęzak- Wójcik