Najlepsi w kraju znawcy i producenci serów debatują w Sandomierzu o rozwoju tej branży, kreowaniu marek i wyzwaniach rynku. Konferencja jest częścią II Ogólnopolskiego Festiwalu pn. „Czas dobrego sera”.
Pomysłodawca festiwalu- Jacek Szklarek chce zachęcić ludzi do korzystania z różnorodności smaków, jaką gwarantują sery zagrodowe, czyli powstające od początku, do końca w gospodarstwach. W Polsce są producenci osiągający bardzo dobre efekty pracy, ale wciąż jeszcze gonimy inne kraje, za to w produkcji serów twarogowych jesteśmy w czołówce.
Festiwal to także okazja, aby zaprezentować nowe zestawienia smaków i przełamać istniejące stereotypy. Gieno Mientkiewicz przekonuje, że do serów dojrzewających, oprócz wina, świetnie pasują np. wszystkie suszone owoce, konfitury, a nawet gorzka czekolada. Zachęca, aby nie bać się smaków i eksperymentować.
Od jutra, do niedzieli, w Rynku Starego Miasta będą stoiska, na których znajdzie się ponad sto gatunków serów. Odbywać się będą degustacje, pokazy wytwarzania np. mozzarelli, projekcje filmów i inne atrakcje. Podczas festiwalu wyłonieni zostaną laureaci konkursu na najlepszy polski ser.
Grażyna Szlęzak- Wójcik