Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” powiększyła się o 15. nowych członków. Wśród nich znaleźli się producenci rolni, gospodarstwa agroturystyczne, przetwórcy żywności oraz obiekty gastronomiczne. Kucharska czapka z nożem i widelcem oraz napis „dziedzictwo kulinarne” to logo sieci, którym będą się mogli posługiwać.
– To dla nas bardzo ważne – powiedziała Teresa Łukasik z Gospodarstwa Mlecznego w Strzałkowie w gminie Stopnica. Jak dodała – w ten sposób doceniony jest wysiłek gospodarstwa, by jego potrawy i wyroby były smaczne i rozpoznawalne.
Z przynależności do sieci wynikają same korzyści- przekonuje Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Stwarza ona możliwość wspólnego działania jej członków i wymiany doświadczeń. Z kolei dla Urzędu Marszałkowskiego sieć stwarza możliwość promowania regionalnych produktów, które są wyróżnikiem nie tylko w województwie, ale także w kraju i Europie.
Obecnie w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” jest 50 różnych podmiotów.
Ewa Okońska