Prawie 14,5 tony soli zabezpieczyła do tej pory w województwie świętokrzyskim Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ma to związek ze sprawą, którą ujawnili dziennikarze jednej z telewizyjnych stacji. Według nich, trzy firmy przez niemal 10 lat sprzedawały sól przemysłową, jako produkt spożywczy.
Jak poinformowała Radio Kielce Elżbieta Socha-Stolarska, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kielcach, pracownicy Inspekcji kontrolują te świętokrzyskie firmy, które używają sól, pochodzącą z zakładów, objętych działaniami prokuratorskimi.
Do tej pory Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 128 kontroli w świętokrzyskich zakładach produkcyjnych. Pobrane zostało także 15 próbek soli do badań laboratoryjnych. Teraz trwa ich badanie. Pierwsze wyniki będą znane w przyszłym tygodniu.
Iwona Murawska