Świętokrzyscy cukiernicy i piekarze po raz 75 obchodzili w niedzielę swoje święto. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w Bazylice Katedralnej w Kielcach, po której zebrani przeszli do Domu Rzemiosła.
Józef Telecki, prezes Cechu Spożywczego przypomniał, że początki organizacji sięgają 1936 roku, kiedy zawiązał się Cech Cukierników Chrześcijan.
Jak powiedział Radiu Kielce mistrz cukierniczy- Janusz Banatkiewicz, branża boryka się obecnie z wieloma problemami. To przede wszystkim konkurencja supermarketów, w których produkty sprzedawane są po niższych cenach. Jednak zdaniem Janusza Banatkiewicza, właściciele mniejszych zakładów mogą skutecznie rywalizować z większymi przedsiębiorstwami, nie ceną, a jakością oferowanych produktów.
Podczas jubileuszu wręczono odznaczenia branżowe Związku Rzemiosła Polskiego. Ponadto dwóch członków cechu uhonorowanych zostało Złotym Krzyżem Zasługi Orderu Odrodzenia Polski.
Iwona Murawska