Konkurs kulinarny „O Złote Jabłko”, IV Mistrzostwa Polski w Carvingu, czyli rzeźbieniu w warzywach i owocach, gotowanie na megapatelni i występy zespołów artystycznych- to atrakcje imprezy na pożegnanie lata, które zorganizowano w Sandomierzu. Zmagania carvingowców cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. W mistrzostwach wzięło udział 6 osób z różnych stron kraju.
Uczestnicy rywalizowali w trzech konkurencjach- rzeźbieniu w arbuzie, w trzech jabłkach oraz w kompozycjach dowolnych.
Zwycięzcą Mistrzostw Polski w Carvingu został Paweł Sztenderski z Rumii, natomiast „Pojedynek o Złote Jabłko”, wygrał Piotr Krogulec reprezentujący jedną z restauracji w Bełchatowie. Zawodnicy musieli przygotować danie główne, którego jednym ze składników jest jabłko.
Ten owoc znalazł się także w składzie potrawy, którą przyrządzili kucharze i jurorzy na mega patelni. Danie można było degustować wrzucając datki na rzecz akcji charytatywnych- czyli budowy przedszkola nr 5 w Sandomierzu, zniszczonego w wyniku ubiegłorocznej powodzi oraz na rzecz 12 letniego chorego Piotrusia.
Gwiazdą wieczoru był zespół Poparzeni Kawą Trzy.
Grażyna Szlęzak- Wójcik