Kielczanie, którzy przyszli w piątkowe popołudnie na plac Artystów mogli skosztować dań przygotowanych na bazie ryb. Prozdrowotny happening zorganizowano w ramach kampanii „Jedz ryby w Świętokrzyskiem”, której celem jest uświadomienie, jak ważne jest uwzględnianie ryb w codziennej diecie.
Wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka-Koruba, jedna z organizatorek akcji, powiedziała, że w naszym regionie jest sporo śródlądowych hodowli ryb, a coraz więcej ich właścicieli sięga po dotacje z Ministerstwa Rolnictwa. Tymczasem wciąż niewiele osób chce jeść ryby, a te – jak przypomina wojewoda – mają wiele aspektów zdrowotnych.
Bożena Druch, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Górkach koło Wiślicy, mówi, że jej klienci upodobali sobie kilka gatunków ryb, które stale kupują. Popularne są, m.in., karpie, tołpygi, a także szczupaki, które dobrze smakują faszerowane, czy pieczone.
Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Stanowią także doskonałe źródło witamin i minerałów, a także zawierają kluczowe kwasy tłuszczowe Omega 3.
Michał Michta
michal.michta@radio.kielce.pl