środa, 17 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Smacznego weekendu. Perliczka na dwa sposoby

Stanisław Blinstrub
2022-04-08 13:57
1 min. czytania
A A
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Dwa sposoby na podanie perliczki zaproponował w audycji „Smacznego weekendu” Kamil Stokowiec z restauracji hotelu Willa Hueta. Pomagał mu Filip Brusiński.

Czytaj również

Rosyjskie drony nad Polską. Jak ubezpieczyć przed nimi dom?

Rosyjskie drony nad Polską. Jak ubezpieczyć przed nimi dom?

2025-09-17
https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2021/10/it-3825-130214.jpg

Policja apeluje o noszenie elementów odblaskowych

2025-09-17

Na talerzu znalazły się nóżka konfitowana w gęsim tłuszczu i pierś sous-vide na maśle. Do tego kucharze przygotowali kopytka w maśle i ziołach (koperek, szczypiorek) oraz buraki marynowane w soku pomarańczowym. Słodyczy daniu dodała konfitura z wiśni w czerwonym winie. 

Jak czytamy na beszamel.se.pl, konfitowanie to bardzo stara metoda konserwowania żywności, a zwłaszcza mięsa, poprzez długotrwałą obróbkę termiczną w głębokim, najczęściej tłuszczu tego samego gatunku, co poddane obróbce mięso. Mięso konfitowane można było przechowywać w chłodzie nawet do trzech miesięcy. Obecnie konfituje się mięso gęsi lub kaczki tylko dla walorów smakowych. Konfitowane mięso wystarczy potem wyjąć z tłuszczu, zrumienić ze wszystkich stron na patelni czy grillu, w brytfannie albo w piekarniku i danie jest gotowe. 

Technika sous vide (wym. su wid, dosłownie „w próżni”), jak podaje serwis smazymy.com, została wymyślona we Francji w latach 70. Wtedy kucharz Georges Pralus odkrył, że zapakowane próżniowo gęsie wątróbki są dużo smaczniejsze, niż przygotowane w tradycyjny sposób. To właśnie zalety smakowe i niezwykła konsystencja produktów sprawiły, że sous vide stało się popularne na całym świecie. Gotowanie próżniowe może wydawać się trudne, ale tak naprawdę proces ten jest bardzo prosty.

08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEgotowanieRadio Kielce

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Rosyjskie drony nad Polską. Jak ubezpieczyć przed nimi dom?

Rosyjskie drony nad Polską. Jak ubezpieczyć przed nimi dom?

2025-09-17
https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2021/10/it-3825-130214.jpg

Policja apeluje o noszenie elementów odblaskowych

2025-09-17
Sala obsługi klienta NFZ nieczynna

Sala obsługi klienta NFZ nieczynna

2025-09-17
Szpital MSWiA zaprasza seniorów

Szpital MSWiA zaprasza seniorów

2025-09-17
Prof. Marcin Pasiarski: całą sztuką jest nauczyć komórki układu odpornościowego
POSŁUCHAJ

Prof. Marcin Pasiarski: całą sztuką jest nauczyć komórki układu odpornościowego

2025-09-17
INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

2025-09-17
86 lat temu sowieci zaatakowało Polskę

86 lat temu sowieci zaatakowali Polskę

2025-09-17
27.08.2025. Kielce. Były parking na Śliichowicach. Miejsce, gdzie buduje się żłobek / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Żłobek czy parking? Radny zapewnia, że powstanie jedno i drugie

2025-09-16
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Ulica Podlesie w Starachowicach już po przebudowie

Rosyjskie drony nad Polską. Jak ubezpieczyć przed nimi dom?

Policja apeluje o noszenie elementów odblaskowych

Starachowice związały klaster energetyczny

Stracili oszczędności życia bo uwierzyli pracownikowi banku

Sala obsługi klienta NFZ nieczynna

Szpital MSWiA zaprasza seniorów

Prof. Marcin Pasiarski: całą sztuką jest nauczyć komórki układu odpornościowego

INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

86 lat temu sowieci zaatakowali Polskę

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.