wtorek, 5 sierpnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Smacznego weekendu. Perliczka na dwa sposoby

Stanisław Blinstrub
2022-04-08 13:57
1 min. czytania
A A
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Dwa sposoby na podanie perliczki zaproponował w audycji „Smacznego weekendu” Kamil Stokowiec z restauracji hotelu Willa Hueta. Pomagał mu Filip Brusiński.

Czytaj również

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

2025-08-05
Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

2025-08-05

Na talerzu znalazły się nóżka konfitowana w gęsim tłuszczu i pierś sous-vide na maśle. Do tego kucharze przygotowali kopytka w maśle i ziołach (koperek, szczypiorek) oraz buraki marynowane w soku pomarańczowym. Słodyczy daniu dodała konfitura z wiśni w czerwonym winie. 

Jak czytamy na beszamel.se.pl, konfitowanie to bardzo stara metoda konserwowania żywności, a zwłaszcza mięsa, poprzez długotrwałą obróbkę termiczną w głębokim, najczęściej tłuszczu tego samego gatunku, co poddane obróbce mięso. Mięso konfitowane można było przechowywać w chłodzie nawet do trzech miesięcy. Obecnie konfituje się mięso gęsi lub kaczki tylko dla walorów smakowych. Konfitowane mięso wystarczy potem wyjąć z tłuszczu, zrumienić ze wszystkich stron na patelni czy grillu, w brytfannie albo w piekarniku i danie jest gotowe. 

Technika sous vide (wym. su wid, dosłownie „w próżni”), jak podaje serwis smazymy.com, została wymyślona we Francji w latach 70. Wtedy kucharz Georges Pralus odkrył, że zapakowane próżniowo gęsie wątróbki są dużo smaczniejsze, niż przygotowane w tradycyjny sposób. To właśnie zalety smakowe i niezwykła konsystencja produktów sprawiły, że sous vide stało się popularne na całym świecie. Gotowanie próżniowe może wydawać się trudne, ale tak naprawdę proces ten jest bardzo prosty.

08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Konrad Stokowiec - szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce08.04.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Konrad Stokowiec – szef kuchni restauracji w Willa Hueta / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEgotowanieRadio Kielce

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku
POSŁUCHAJ

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

2025-08-05
Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

2025-08-05
04.08.2025. Kielce. Konferencja dot. Świętokrzyskich Dni Muzyki Dawnej / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Ziemia świętokrzyska rozbrzmi muzyką z dawnych czasów

2025-08-04
znak zakaz parkowania, parkowanie / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Zmiana organizacji ruchu na jednej z kieleckich ulic

2025-08-04
4.08.2025. Kielce. Remont ulicy Kołłątaja / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Remont rozpoczęty. Ulicą tylko w jedną stronę

2025-08-04
PKP CARGO. Pociąg towarowy / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Ministerstwo: restrukturyzacja w PKP Cargo konieczna. Maszyniści: będą zwolnienia

2025-08-04
Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

2025-08-04
Więcej organizacji pozarządowych może liczyć na rządowe wsparcie
ZDJĘCIA

Więcej organizacji pozarządowych może liczyć na rządowe wsparcie

2025-08-04
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Ziemia świętokrzyska rozbrzmi muzyką z dawnych czasów

Sandomierscy policjanci eskortowali do szpitala matkę z nieprzytomną 4-latką

Zmiana organizacji ruchu na jednej z kieleckich ulic

Remont rozpoczęty. Ulicą tylko w jedną stronę

Ministerstwo: restrukturyzacja w PKP Cargo konieczna. Maszyniści: będą zwolnienia

Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

W Sandomierzu pełna mobilizacja urzędników

Śmiertelne potrącenie przez pociąg na niestrzeżonym przejściu

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.