czwartek, 18 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Zachwycające smaki regionu w Tokarni. Znamy laureata

Michał Kita
2022-06-12 18:55
3 min. czytania
A A
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Złocicki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem, a także miód spadziowy – zdobyły główną nagrodę w XXI finale Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Czytaj również

Radni PiS: Kielce potrzebują rządowego wsparcia dla terenów inwestycyjnych

Radni PiS: Kielce potrzebują rządowego wsparcia dla terenów inwestycyjnych

2025-09-17
17.09.2025 Kielce. Program "Interwencja" TVP3 Kielce i Radia Kielce / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

2025-09-17

Prestiżowymi wyróżnieniami nagrodzono regionalnych producentów miodów, win a także regionalnych potraw. W sumie, w konkursie w Parku Etnograficznym w Tokarni wzięło udział 35 produktów i potraw regionalnych.

Jak mówi Dawid Smak ze Złotej w gminie Pińczów, producent zwycięskiego sera, przepisem na sukces jest przede wszystkim dobrej jakości kozie mleko.

– To mleko pełnowartościowe, nieodwirowane, pozyskiwane od kóz z naszego stada. Wszystkie najcenniejsze składniki zawarte w mleku można dzięki temu znaleźć także w serze. Mimo, że do sera dodawane jest wino, nie dominuje ono smaku naszego sera, zachowujemy odpowiednie proporcje – zapewnia.

Jednym z produktów biorących udział w konkursie była także „pęckowo mecyjo”, czyli farsz do pierogów z kaszy pęczak i twarogu. Przygotowała go Aleksandra Gawrońska z Wilkowa w gminie Bodzentyn. Jak podkreśla, przepis na tę potrawę jest zaczerpnięty z babcinej tradycji.

– To bezpośrednie nawiązanie do świętokrzyskiej wsi z dawnych czasów. W przeszłości niemalże w każdym domu były żarna, ludzie mielili kaszę jęczmienną, czy kaszę pęczak, natomiast z mleka krowiego robione były sery. Nie wszystkich stać było na drogie potrawy mięsne, dlatego najczęściej w okresie zimowym kobiety wymyślały różne potrawy, które będą proste, tanie i sycące, ale smaczne,  takie są właśnie te pierogi – dodaje.

W wydarzeniu wzięli udział świętokrzyscy parlamentarzyści. Zdaniem posła Krzysztofa Lipca, prezesa regionalnych struktur Prawa i Sprawiedliwości, promocja regionalnej kuchni w takim miejscu jak Park Etnograficzny w Tokarni to niezwykle cenna inicjatywa.

– Świętokrzyska kuchnia od dawien dawna słynęła z przepisów kultywowanych przez gospodynie wiejskie. Takie spotkania zapisują się złotymi zgłoskami w naszym świętokrzyskim dziedzictwie kulinarnym. Warto promować to, co mamy najlepsze i najsmaczniejsze – dodaje.

12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na zdjęciu (od lewej): senator Krzysztof Słoń i wiceminister Anna Krupka / Michał Kita / Radio Kielce

Zdaniem wiceminister sportu i turystyki Anny Krupki, poprzez tego typu wydarzenia możemy pokazywać, jak smakuje województwo świętokrzyskie.

– Bez wątpienia nasza regionalna kuchnia jest zdrowa, smaczna i ekologiczna, to wizytówka regionu, która przyciąga coraz większe rzesze turystów – ocenia.

Jak mówi senator Krzysztof Słoń, kulinarne dziedzictwo województwa świętokrzyskiego może być powodem do dumy dla mieszkańców regionu.

– Warto naśladować to, co gotowały nasze prababcie, babcie, czy nasze mamy. Zwłaszcza teraz przekonujemy się, że świętokrzyska kuchnia to coś, co warto zachowywać i przekazywać dla przyszłych pokoleń – stwierdził.

Marszałek Andrzej Bętkowski ocenia, że kultywowanie tradycji naszych przodków, także tych kulinarnych, to niezwykle cenna idea.

– Mogłem sobie przypomnieć miedzy innymi swoje smaki dzieciństwa i potrawy, jakie przygotowywały nasze babcie. W trakcie tego wydarzenia promujemy także zdrowe żywienie. Myślę, że dania i potrawy naszych dziadków były może nie zawsze bardzo wyszukane, ale jednak w swojej recepturze bardzo zdrowe – dodaje.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” od 21 lat promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Najlepsze produkty mają szansę dołączyć do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, która skupia obecnie 97 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną).

tokarniass-191155
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce12.06.2022. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEAnna KrupkaTokarniaKonkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu”Krzysztof LipiecKrzysztof SłońAndrzej Bętkowski

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Radni PiS: Kielce potrzebują rządowego wsparcia dla terenów inwestycyjnych

Radni PiS: Kielce potrzebują rządowego wsparcia dla terenów inwestycyjnych

2025-09-17
17.09.2025 Kielce. Program "Interwencja" TVP3 Kielce i Radia Kielce / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
MULTIMEDIA

INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

2025-09-17
Zapowiadają się trudne obrady. O czym zdecydują radni?

Zapowiadają się trudne obrady. O czym zdecydują radni?

2025-09-17
Hejt i dezinformacja. Resort cyfryzacji wypowiada im wojnę

Hejt i dezinformacja. Resort cyfryzacji wypowiada im wojnę

2025-09-17
17.09.2025. Tokarnia. Park Etnograficzny. Spotkanie integracyjne Zakładów Aktywności Zawodowej / Fot. Iwona Murawska-Bujnowicz - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Niepełnosprawni integrowali się w Tokarni

2025-09-17
17.09.2025 Kielce. Remont skrzyżowania Krakowska - Pakosz / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Korki na kluczowej ulicy w Kielcach

2025-09-17
17.09.2025. Kielce. Konferencja komisji rewizyjnej na temat raportu cząstkowego w sprawie delegacji władz miasta / Fot. Marcin Marszałek - Radio Kielce

Są pierwsze wnioski po kontroli wyjazdów kieleckich urzędników

2025-09-17
Lekarze ze szpitala na Czarnowie uratowali skrajnie wychłodzonego mężczyznę

Szpitale będą mogły się łączyć. Ustawa weszła w życie

2025-09-17
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Radni PiS: Kielce potrzebują rządowego wsparcia dla terenów inwestycyjnych

Kolejna zmiana personalna w SSE Starachowice

Ostrowczanie postawili na sport. Poznaliśmy wyniki głosowania w Budżecie Obywatelskim

INTERWENCJA. Skąd wziąć pieniądze na reaktywację Izby Wytrzeźwień w Kielcach?

Zapowiadają się trudne obrady. O czym zdecydują radni?

Heavy metal dla ekologii

Hejt i dezinformacja. Resort cyfryzacji wypowiada im wojnę

Niepełnosprawni integrowali się w Tokarni

Korki na kluczowej ulicy w Kielcach

Są pierwsze wnioski po kontroli wyjazdów kieleckich urzędników

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.