Rozpoczął się sezon na pomidory. Warto je spożywać, bo właśnie teraz są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Ponadto zawierają m.in. potas oraz witaminy C i E.
Lilia Kowalewska z Agrocentrum zwraca uwagę, że pomidory są doskonałe na przetwory. – Kiedyś najczęściej używano do nich odmiany lima, która była bardzo mięsista i zawierała w sobie mało ziarenek. Natomiast teraz widzimy, że na przetwory nadają się każde pomidory gruntowe, ponieważ szklarniowe nie mają w sobie tyle aromatu. Jeśli chodzi o kolor to musimy obserwować, kiedy warzywa osiągną odpowiednią barwę dla danej odmiany. Mamy m.in. odmianę czekoladową, pomidory zielone, które są dobre np. do sałatek, tak że pomidory nie zawsze są czerwone, czy mocno pomarańczowe – tłumaczy.
Z pomidorów możemy zrobić przecier pomidorowy, sos, czy ketchup. Przepis na najlepszy domowy ketchup zdradza szef kuchni Hubert Sanecki.
– Do przygotowania ketchupu potrzebujemy 2 kg pomidorów, jedną duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 paprykę chili, 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki oliwy, sól i pieprz. – Pomidory sparzymy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i umieszczamy je w garnku lub w rondlu. W międzyczasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili bez pestek, aby nie było za ostre. Dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy około 15 min, następnie blendujemy na gładką masę. Dusimy całość ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Ketchup jest gotowy kiedy będzie odpowiednio gęsty. Potem próbujemy jak smakuje i doprawiamy według uznania. Na koniec przekładamy masę do słoików, mocno zamykamy, pasteryzujemy i taki ketchup możemy spokojnie używać przez cały rok – tłumaczy Hubert Sanecki.
Na kieleckim targowisku za kilogram pomidorów zapłacimy od 4 do 12 zł, w zależności od odmiany.