W Busku trwa wyjątkowe, ogólnopolskie wydarzenie kulinarno-artystyczne „Polskie Kulinaria 2022”. Celem jest zabawa, edukacja, a przede wszystkim smakowanie polskich produktów.
– To uczta dla wszystkich zmysłów. Jest pachnąco, kolorowo, smacznie, zdrowo i zdrojowo – mówi Anna Stępień z Buskiego Samorządowego Centrum Kultury. – Są pokazy taneczne, koncerty, jarmark norbertański, pokazy kulinarne, warsztaty na terenach zielonych obok tężni, prelekcje, kącik dobrej kreatywnej zabawy dla najmłodszych i tzw. szlak pięciu stołów: spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją trunków i potraw regionalnych. Atrakcji nie brakuje – podkreśla Anna Stępień.
Częścią festiwalu smaków są pokazy kulinarne i degustacje potraw przyrządzonych na bazie wieprzowiny i produktów zbożowych w wykonaniu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz przedstawicieli narodowej reprezentacji kulinarnej juniorów. Pod ich czujnym okiem szkolą się uczniowie ze szkół gastronomicznych z Chrobrza, Sandomierza i Zakładu Doskonalenia w Busku-Zdroju.
Tomasz Gawarzyński ze stowarzyszenia zachęca, aby nabywać produkty od lokalnych dostawców. Podkreśla, że to zdrowe jedzenie bez chemii i konserwantów.
– Przygotowujemy poczęstunek oparty na regionalnych produktach dostarczonych przez tutejszych rolników. Mamy marchew, śliwkę węgierkę, brzoskwinię, pyszną wieprzowinę, do tego lokalne trunki, miód pitny. Damy państwu małą namiastkę tego, co dzieciaki przedstawią w listopadzie podczas kulinarnych mistrzostw świata w Luksemburgu – mówi.
Dla zwiedzających przygotowano liczne pokazy m.in. wyrobu serów, a także koncerty. O godzinie 19.30 w muszli koncertowej zaprezentuje się Andrzej Rosiewicz.
Na przybyłych czeka też kiermasz kwiatów, warsztaty z carvingu, wikliniarskie i ekologiczne.
Impreza potrwa do niedzieli (4 września).
„Polskie Kulinaria 2022” są organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy gminy Busko-Zdrój i Buskiego Samorządowego Centrum Kultury.