Grzyboznawcy rozpoczęli specjalne dyżury w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.
Ewa Ziemkiewicz, kierownik oddziału promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej informuje, że eksperci będą dostępni w dni powszednie, od godz. 7.25 do godz. 14.00.
– Z zebranymi grzybami można do nas przyjść i nasi specjaliści powiedzą, czy są one jadalne, czy trujące. W poprzednich latach bywało różnie. Niektórzy przynosili do nas grzyby, które okazywały się trujące, ale w większości przypadków grzybiarze przynoszą do nas grzyby jadalne. Jednak jeżeli nie znamy danego grzyba, najlepiej będzie jeżeli nie będzie go zbierać – mówi Ewa Ziemkiewicz.
Również Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce apeluje, by zbierać tylko te grzyby, które znamy i tylko w pełni dojrzałe, ponieważ w młodocianych stadiach rozwojowych grzyby różnych gatunków bardzo często są do siebie podobne.
Jak dodaje Paweł Kosin, często mylonymi grzybami są kurki, czyli pieprzniki jadalne z trującą lisówką.
– Oba są żółte i oba są grzybami blaszkowymi. W ich wyglądzie są tylko subtelne różnice. Zwykle lisówka jest ciemniejsza. Ten grzyb nie powoduje bardzo poważnych zachorowań, a są to problemy gastryczne. Nieco większy problem jest z myloną często kanią czubajką i muchomorem sromotnikowym – mówi Paweł Kosin.
Kania zwykle jest większa, na kapeluszu ma skórkę, którą łatwo przesunąć palcem, a na trzonie ma ruchomy pierścień i dosyć łatwo przesuwa się po trzonie. Natomiast u muchomora sromotnikowego ten pierścień przyrośnięty jest na stałe. Dodatkowo kania, w porównaniu do średnicy kapelusza ma zwykle cieńszy trzon i na kapeluszu ma delikatne, ciemniejsze łuski, które łatwo można przesunąć palcem.
Bardzo często dochodzi też do pomyłki jadalnego rydza, czyli mleczaja z trującym mleczajem wełnianką. U tego pierwszego, po przecięciu trzonu i kapelusza, te części grzyba stają się bardzo pomarańczowe, a z trzonu wydobywa się mleczko w kolorze pomarańczowym. Natomiast niejadalny mleczaj wełnianka ma kolor bardziej ceglasty i po jego przecięciu jego struktura wpada w szarość lub beż.
Porady grzyboznawców udzielane są nie tylko w kieleckim sanepidzie przy ulicy Jagiellońskiej 68, ale także w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych w Kielcach oraz Busku-Zdroju, Końskich, Opatowie, Ostrowcu Świętokrzyski, Skarżysku-Kamiennej, Sandomierzu i Starachowicach.
DNI I GODZINY UDZIELANIA PORAD GRZYBOWYCH W WOJEWÓDZKIEJ STACJI SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNEJ W KIELCACH ORAZ W POSZCZEGÓLNYCH POWIATOWYCH STACJACH SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNYCH NA TERENIE WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
- Busko-Zdrój – dni robocze w godz. 14.00 – 15.00. Udzielanie porad poza wyznaczonymi godzinami może nastąpić po wcześniejszym uzgodnieniu pod nr telefonu 696 143 426
- Kielce – dni robocze od 30.08 – 9.09.2022 r. oraz od 3.10 – 31.10.2022 r. w godz. 7.25 – 15.00. Udzielanie porad może nastąpić po wcześniejszym uzgodnieniu pod nr telefonu 880 489 167
- Końskie – dni robocze w godz. 9.00 – 13.00
- Opatów – poniedziałek 7.25 –14.25, wtorek 7.25 – 14.25
- Ostrowiec Świętokrzyski – dni robocze w godz. 8.00 – 15.00
- Sandomierz – dni robocze od 30.08 – 30.11.2022 r. w godz. 7.25 – 9. 00 oraz 14.00 – 15.00
- Skarżysko-Kamienna – dni robocze w godz. 12.00 – 14.00
- Starachowice – wtorek 7.25 – 9.00, czwartek 13.00 – 15.00
- WSSE Kielce – dni robocze w godz. 7.25 – 14.00