Sobotnie popołudnie w Sandomierzu można spędzić na wspólnym przyrządzaniu galantyny. W Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury odbędą się kolejne warsztaty kulinarne przybliżające lokalną kuchnię. Galantyna to danie z kawałków gotowanego mięsa bez kości, z jarzynami, podawane w galarecie na zimno jako samodzielne danie lub przekąska. Uczestnicy warsztatów przygotują galantynę z kurczaka.
Jak powiedziała Paulina Leśniak z SCK, krok po kroku uczestnicy wtajemniczani będą w przyrządzanie tego dania zaczynając od trudnej czynności usunięcia kości z kurczaka w taki sposób, aby nie utracić struktury całości.
Organizatorka zajęć kulinarnych podkreśliła, że zawsze jest na nich miła, wręcz rodzinna atmosfera. Wybierając się na nie należy wziąć ze sobą tylko fartuch do gotowania i pojemnik na żywność, ponieważ tradycją warsztatów kulinarnych w Dworku Koćmierzów jest to, że każdy zabiera ze sobą porcję ugotowanego wspólnie jedzenia do domu.
Na zajęcia obowiązywały wcześniejsze zapisy, ale osoby, które przyjdą w ostatniej chwili także będą mogły dołączyć do grupy. Początek o godzinie 16.00.